Connect with us

Infozon

Macam Mana Finland Boleh Bagi Pendidikan Percuma Tetapi Malaysia Bagi PTPTN?

ernah dulu ada yang tanya kat aku, macam mana Finland boleh bagi free education dll. Jadi saja nak tunjuk perbandingan antara dua negara ni

Malaysia vs Finland

Education
Malaysia: subsidised education
Finland: free education

Healthcare
Malaysia: subsidised healthcare
Finland: free healthcare

Disposable Income
Malaysia: USD700 (average)
Finland: USD2,200 (average)

Cost of Living
Finland restaurant cost 5 times more than Malaysia while, transport 6 times more, electric 2.5 times more, childcare 3 times more, rent 2 times more and petrol 3 times more

Income Tax
Malaysia: 1% (lowest) to 28% (highest)
Finland: 6.5% (lowest) to 51.6% (highest)

GST / VAT
Malaysia: 6%
Finland: 24%

Nampak tak? Tak nampak lagi tak taula

Secara kasar, kalau kita double kita punya income tax, lepas tu naikkan GST 4 kali ganda. Maka kita boleh dapat secara kasar lebihan pendapatan RM220 billion!! I.e. satu kali ganda daripada pendapatan kita sekarang  Masa tu free education? On. Free healthcare? On. Unemployment benefit? Pun on.

Jadi apa lagi, cepat-cepatlah perjuangkan kerajaan untuk naikkan GST dan income tax.

Nota: Kena cakap this is a troll. Nnt ada yg melenting x tentu pasal pulak nanti. Bukan utk kerajaan sedia ada sahaja. Boleh turut diperjuangkan oleh PH yang tiada korupsi.

Story (dicyduk!)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending