Connect with us

Inspirasi

Kudung Dua2 Tangan, Pemuda Cina Kagum ‘Rider’ GrabFood Semangat Cari Rezeki

Seorang pemuda berkongsi sebuah kisah inspirasi di laman Facebook mengenai seorang penghantar makanan GrabFood yang menghantar pesanan minuman di hadapan rumahnya.

Menurut Edmund Gan disebabkan ‘musim’ Covid-19, beliau meminta ‘rider’ tersebut meletakkan sahaja minuman itu berdekatan pagar rumah sebelum keluar mengambilnya.

Walau bagaimanapun, tiba-tiba penghantar makanan berkenaan memanggil memohon bantuan dan alangkah terkejutnya pemuda berbangsa Cina itu apabila melihat ‘rider’ tersebut kudung kedua-dua tangan.

“Adik boleh tolong angkat? Abang ni tak dapat buat”

“Masa tu saya jadi kaku sekejap sambil mata terus memandang. ‘Rider’ tu pun pandang saya penuh persoalan dan berkata “tak payah cari, memang sudah tiada (tangan),” ceritanya.

Selepas melihat dengan mata sendiri, beliau sedar itulah sebabnya ‘rider’ tersebut meminta pertolongan bagi mengeluarkan minuman dari beg GrabFood berkenaan.

Tambah Edmund, beliau kagum dengan kesungguhan dan kecekalan ‘rider’ itu yang berusaha sendiri dalam mencari rezeki walaupun mengalami kecacatan fizikal akibat kemalangan sewaktu kecil.

Advertisement

Sumber : Edmund Gan

Continue Reading
Advertisement

Trending