Connect with us

Inspirasi

Kongsi Video2 Menyawit, YouTuber Indonesia Kumpul Ratusan Ribu ‘Subscribers’

Kemajuan tekonologi membuatkan ramai yang mencuba untuk menghasilkan pendapatan menerusi laman YouTube. Walaupun dilihat mudah, namun jika anda bernasib baik, pastinya akan mendapat hasil yang boleh menampung keperluan hidup.

Semua orang terbuka untuk memuat naik video-video dengan kreativiti masing-masing tanpa ada sekatan. Hal ini telah dilakukan oleh seorang YouTuber warganegara Indonesia yang bekerja di Malaysia.

Video menyawit di Malaysia

ContentĀ  yang dihidangkan kepada penonton YouTube cukup mudah iaitu aktivitinya yang bekerja mengambil upah memetik buah kelapa sawit di kebun.

Dimas Pratama telah berjaya mengumpul lebih daripada 100, 000 subscribers dengan jumlah tontonan puluhan ribu setiap video walaupun hanya menunjukkan aktiviti hariannya di Malaysia ketika bekerja di kebun sawit.

Advertisement

Jumlah tontonan ramai

Perkara itu telah menjadi bualan hangat di Twitter oleh pengguna rakyat Malaysia yang kagum dengan jumlah tontonan video lelaki itu walaupun video yang dirakam hanya menggunakan telefon pintar sahaja.

Video simple kehidupan di Malaysia

Video-video yang dibuat kebanyakkannya berkisar tentang rutin harian yang bekerja sebagai pemetik kelapa sawit. Selain itu, dia turut berkongsi video bertemu dengan orang-orang di Malaysia dan menikmati makanan tempatan.

Ramai beri sokongan

Video-video yang dimuat naikĀ  turut mendapat pelbagai respon positif daripada warganet baik dari Indonesia bahkan dari Malaysia sendiri.

Advertisement

Mereka juga medoakan agar YouTuber itu terus gigih mencari rezeki yang halal di tanah orang demi membantu keluarganya yang berada di kampung.

Terus bekerja dengan ikhlas di Malaysia

Kata2 semangat dari rakan senegara

Sumber : Adibkhld, Dimas Pratama

Continue Reading
Advertisement

Trending