Connect with us

Infozon

Kicauan Burung & Deruan Angin Jadi Suara Latar Temuduga ‘Online’ Norma Baru

Umum sedia maklum bahawa wabak Covid-19 yang melanda negara kita telah membataskan sedikit pergerakkan. Namun begitu, dengan adanya jaringan internet, sebarang urusan melibatkan pertemuan boleh diubah kepada panggilan video.

Cabaran temuduga online

Namun begitu, pastinya ada sedikit kekangan dan cabaran yang perlu diterima disebabkan capaian internet yang kadang-kala tidak begitu stabil disesetengah tempat terutamanya di luar bandar.

Hal ini dikongsikan sedikit di Twitter oleh seorang penemuduga pelajar yang ingin mengikuti kursus berkaitan pembelajaran apabila sedang berada dalam sesi temuduga.

Kicauan burung pun boleh dengar

Capaian internet yang kurang baik di dalam rumah menyebabkan sesetengah calon pelajar perlu keluar ke kawasan yang mempunyai signal yang baik bagi meneruskan sesi temuduga.

Jadi, kicauan burung, deru angin dan pelbagai bunyi di persekitaran pastinya kedengaran dengan jelas membuatkan Dr Rozanizam Zakaria sedikit terhibur. Namun, baginya ia bukan satu masalah kerana memahami keadaan tersebut.

Advertisement

Tambahnya, mereka tidak perlu meminta maaf kerana itu bukan kesalahan mereka dan pastinya mereka turut tidak mahu hal tersebut berlaku.

Jika calon mempunyai capaian internet bagus sekalipun, andai kata gagal menjawab dengan baik ia bukan alasan untuk mereka diterima semudah itu.

Sumber: Dr Rozanizam Zakaria

 

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending