Connect with us

WTF

Khuatir Berjangkit, Jenazah COVID-19 Digali Semula Penduduk Kampung

Wabak pandemik COVID-19 sememangnya digeruni penduduk dunia ini. Bukan sahaja telah mengorbankan banyak nyawa malah, ia menjangkiti orang ramai dengan kadar yang pantas dengan hanya satu sentuhan sahaja.

Di Indonesia melaporkan, sebuah kampung yang terletak di Banyumas, Jawa Tengah dikatakan tidak mahu menerima jenazah yang dijangkiti serta postif COVID-19 dan dikebumikan disitu.

Malah Dato Bandar Banyumas itu sendiri memindahkan jenazah tersebut ke tempat lain disebabkan penduduk di situ bertegas enggan membenarkan Jenazah berkenaan dikebumikan di tanah perkuburan kampung mereka.

Lebih menyedihkan, kubur pesakit berkenaan terpaksa digali semula kerana masyarakat setempat dan kampung-kampung menyuarakan bantahan kerana mulai resah serta takut dijangkiti wabak berkenaan.

Walhal, jika diikutkan ia bukan satu masalah kerana virus tersebut akan mati serta-merta apabila di tanam sekali bersama jenazah di dalam. Perkara ini seharusnya dikaji semula dan komuniti setempat perlu mengetahu fakta yang sebenar mengenai virus COVID-19 ini.

Advertisement

Orang ramai seharusnya menyelidik semula fakta dan kebenaran mengenai sesuatu maklumat mengenai COVID-19 ini.

Sumber: Tribun News.

Continue Reading
Advertisement

Trending