Connect with us

Infozon

Keburukan Makan Organ Dalaman Haiwan yang Wajib Anda Tahu

Biasanya waktu kecil hati ayam yang digoreng garing memang jadi rebutan kami adik beradik dan macam makan keropok pula. Kalau musim raya haji pula, selalu mak pesan pada abah beli hati lembu, itupun sedap kalau dimasak nipis-nipis. Maklumlah kami adik beradik ramai kalau nak makan daging je memang tak mampu lah, organ dalaman yang harganya lebih murah pada waktu itu merupakan sumber Vitamin B utama kami.

keburukan-makan-organ-dalaman-haiwan-yang-wajib-anda-tahu2

Paru lembu

Suatu hari mak balik dari ceramah agama, kongsi ilmu berkaitan keburukan organ dalaman terutama sekali hati. Nabi kita Rasullah s.a.w pun tidak menggalakkan kita makan organ dalaman haiwan. Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam.

Kebanyakan ayam di pasaran hari ini telah disuntik bahan kimia untuk mempercepat tumbesarannya kerana didorong oleh permintaan pasaran yang semakin meningkat. Bahan kimia yang berbahaya ini akan dikumpulkan di hati.

Kandungan racun dalam hati:

– Antibiotik tylosin
– Penisilin
– Oxytetracycline
– Kanamycin.

Hati lembu

Hati lembu

Kandungan bahan kimia didalam hati ayam juga boleh menyebabkan kesan teratogenik, kesan karsinogenik Kesan teratogenik boleh menyebabkan kesan buruk kepada ibu mengandung, terutama kepada janin. Kandungan boleh mengalami keguguran atau bayi cacat.

Manakala kesan Karsinogen boleh menyebabkan kanser. Ginjal juga merupakan organ penting dalam badan dan berfungsi untuk membuang sisa metabolisme dan racun dalam bentuk urin, yang kemudian dikeluarkan dari tubuh.

Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya.

Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:

– Hati
– Paru-paru
– Perut
– Hempedal
– Buah pinggang
– Jantung
– Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam
– Telur ikan

Saranan ilmu Sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajar oleh orang Yahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat. Orang Yahudi ini beranggapan bahawa alangkah indahnya jika dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi sahaja.

Sate perut lembu yang sememangnya popular di kalangan masyarakat di Malaysia

Sate perut lembu yang sememangnya popular di kalangan masyarakat di Malaysia

Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secara senyap. Orang Yahudi ini sangat mempelajari ilmu di dalam Al-Quran dan hadis cuma mereka tidak beriman sahaja. Ilmu Sains dari barat mengajar untuk memakan hati sedangkan orang Yahudi, Amerika dan England tidak makan hati.

Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allah dan RasulNya saja yang mengetahui dengan tepat.

Sekarang biasanya kalau beli ayam kami awal-awal lagi suruh pakcik tu buang semua organ dalaman. Kebanyakkan organ dalaman haiwan ini digunakan untuk menghasilkan makanan haiwan lain dalam bentuk palet, seperti makanan kura-kura atau kucing.

Story (dicyduk!)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending