Connect with us

Infozon

Kawasan Tumpuan & ‘Kegilaan’ Dunia, Kini Sunyi Sepi Angkara Covid-19

Sejak awal tahun lalu, coronavirus dikatakan berpunca daripada sebuah pasar basah yang terletak di daerah Wuhan, China. Virus ini dikatakan mempunyai kaitan dengan pemakanan rakyat di sana, yang gemar memakan makanan eksotik iaitu ular dan juga kelawar.

Sejurus itu, pada peringkat awal penularan wabak ini dikenalpasti, negara China pada awalnya dilihat sangat terjejas teruk sehingga memaksa mereka membina hospital baru dalam masa yang sangat singkat. Bilangan kes kematian dan juga rakyat yang terjejas sudah semestinya meningkat dengan mendadak.

Disebabkan itu, kebanyakan negara mengambil langkah selamat dengan menyekat kemasukan pelancong ataupun warga China buat sementara waktu. Setelah gelombang kedua wabak covid-19 ini berlaku, sudah pastinya industri perlancongan setiap negara terjejas dengan teruk.

 

Tidak dapat dinafikan, gelombang kedua yang berlaku ini telah menunjukkan peningkatan kes individu yang terjejas dengan covid-19 ini meningkat secara drastik dan telah melibatkan hampir 115 negara.

Advertisement

Sudah pastinya, kawasan-kawasan yang menjadi tumpuan dunia kini sunyi sepi tanpa kehadiran para pelancong. Walaupun perkara ini seakan-akan sukar untuk diparcayai, malangnya ia adalah kenyataan yang perlu dihadapi oleh dunia hari ini.

Diharapkan agar wabak ini ditemui penawar dengan secepatnya. Bukan sahaja menyebabkan banyak nyawa yang melayang, bahkah akan turut menjejaskan pelbagai sektor dan juga ekonomi setiap negara.

Sumber: Twitter. 

Continue Reading
Advertisement

Trending