Connect with us

Inspirasi

Kawasan Perumahan Dikuarantin, Pihak Berkuasa Vietnam Turun Padang Hulur Bantuan

Wabak koronavirus ‘menyerang’ ratusan negara termasuk Vietnam sehingga sebuah kawasan di Hanoi terpaksa ditutup untuk beberapa hari.

Untuk mengelakkan daripada tersebar lebih luas, Truc Bach Street ditutup selama tiga hari setelah salah seorang penduduk menjadi pesakit pertama yang mendapat Covid-19.

Menurut laporan, komuniti di sana digalakkan untuk meneruskan rutin harian mereka tapi mengikuti langkah berjaga-jaga dan protokol keselamatan.

Bagi penduduk pula, mereka tidak dibenarkan meninggalkan kawasan tersebut. Keperluan seperti beras, telur, daging dan sayur akan sentiasa dihantar untuk membantu mereka.

Barangan keperluan itu disimpan gudang di Truc Bach. Makanan basah seperti ayam dan khinzir diambil dari sumber yang bersih dan disimpan dengan baik sebelum mereka mengedarkan kepada penduduk di kawasan tersebut.

Pada masa yang sama, semua kenderaan dan kawasan yang dikuarantinkan telah disembur pembasmi kuman dan penduduk akan membuat pemeriksaan kesihatan dua kali sehari.

Seramai 13 tentera Vietnam Bahagian Kimia dan 70 askar ditugaskan untuk menyembur pembasmian kuman di Truch Bach dan kawasan kejiranan yang lain.

Advertisement

 

Sumber: Says

Continue Reading
Advertisement

Trending