Connect with us

Inspirasi

Jurugambar Hasilkan Gambar Menarik Menggunakan Helah Kreatif Yang ‘Zero Cost’

Perspektif adalah segalanya bagi fotografi kerana ia memberikan kedalaman kepada sekeping gambar dan boleh menghasilkan gambar dua dimensi seperti tiga dimensi. Seseorang jurugambar boleh menggunakan imaginasi mereka untuk menyampaikan cerita di dalam sekeping gambar dari pelbagai sudut.

Terdapat pelbagai cara dan helah untuk seseorang jurugambar menghasilkan gambar yang menarik. Bermula dengan shot angle sehinggalah ke framing gambar tersebut.

Jordi Puig, seorang jurugambar berasal dari Barcelona telah menghasilkan gambar-gambar yang menarik dengan hanya menggunakan alat serta bahan yang mudah diperoleh dan simple.

Gunba botol plastik pun boleh jadikan gambar menarik!

Dengan menggunakan objek harian sebagai props dan tidak memerlukan kos yang banyak juga mampu menghasilkan gambar-gambar yang kreatif.

Tambahan kesan filters pada gambar juga boleh membantu dalam memberi hasil yang menarik dan menghidupkan suasana kepada sekeping gambar.

Fuh! Pakai macaronni je pun..

Behind the scene nampak biasa, tapi hasilnya luar biasa!

Jadi mungkin anda boleh cuba sedikit demi sedikit kalau anda ingin menjadi seorang jurugambar yang terkenal. Tak perlukan modal yang banyak pun boleh hasilkan gambar yang cantik asalkan anda ada imaginasi dan kreativiti sendiri.

Sumber:  BoredPanda

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending