Connect with us

Infozon

Hanya Jual Tembikai Area Rumah, Pakcik Berang Tindakan Pihak Berkuasa

Perintah Kawalan yang berlangsung sejak 18 Mac 2020 telah memperlihat sebahagian besar rakyat Malaysia yang terkesan dengan pelaksaannya. Tidak dapat bekerja malah ada segelintirnya telah diberhentikan kerja ekoran ataupun diberikan cuti tanpa gaji.

Peniaga-peniaga kecil antara golongan yang begitu terkesan sepanjang tempoh PKP ini berlansung. Segala wang perbelanjaan keluarga dan juga pencarian rezeki bergantung atas perniagaan kecil yang dijalankan.

“Kalau tak meniaga nak makan apa…”

Semenjak semalam, tular di Facebook sebuah video yang memaparkan peniaga buah tembikai yang berang dengan pihak berkuasa tempatan yang dikatakan mahu sita gerainya itu.

Lebih membuat peniaga berkenaan marah, dihanya menjalankan peniagaannya di dalam kawasan rumahnya sahaja bukannya tepi jalan. Kejadian ini dikatakan telah berlaku di sekitar Perlis.

“Betullah tu, kalau tak meniaga apa nak makan…”

Dalam video terbabit, pakcik berkenaan ada menyatakan bahawa perniagaan kecilnya itu merupakan punca rezeki buat dirinya sekeluarga. Jika tak laksanakan perniagaan, mereka tidak mempunyai wang perbelanjaan.

Di ruangan komen, hangat diperbincangkan ramai mengenai situasi yang dihadapi oleh pakcik berkenaan. Malah, ada yang menyokong kenyataannya yang sememangnya sedang dihadapi oleh para peniaga kecil-kecilan ketika ini.

“Bukan nak kaya pun, nak cari rezeki buat keluarga”

“Kami di tempat pakcik jugak…”

Ada benarnya kata-kata pakcik ni…

“Dia berniaga dalam kawasan rumah…”

Sumber: Facebook.

Continue Reading
Advertisement

Trending