Connect with us

Infozon

Jangan kena tipu lagi. Begini cara untuk kesan scammer ketika beli barang di Mudah, Facebook dan Carousell

Membeli-belah di atas talian memang menyeronokkan, selain memudahkan, ianya turut membantu kita berjimat kerana kebanyakkan barang-barang yang dijual di atas talian selalunya dijual pada harga yang lebih murah berbanding di kedai-kedai.

Namun disebalik segala perkara positif tentang online shopping ini, mereka yang gemar membeli-belah di atas talian ini terdedah kepada risiko untuk ditipu oleh scammer-scammer yang sentiasa bergerak aktif bagi memperdayakan mangsa mereka.

Seorang pengguna Facebook baru-baru ini telah berkongsi cara beliau untuk mengenalpasti scammer yang telah membantu menyelamatkan wang beliau daripada dikebas oleh scammer yang tidak bertanggungjawab.

Menurut Linda Shuk, beliau yang pada ketika itu mahu membeli barang daripada seorang penjual yang menjual barangan terpakai kerana tertarik dengan harga murah ditawarkan tiba-tiba terlintas untuk memeriksa peribadi penjual tersebut. Setelah memasukkan butiran seperti nombor akaun bank penjual tersebut, alangkah terkejutnya beliau setelah mendapati beliau selama ini sebenarnya telah berurusan dengan scammer yang dikehendaki ramai.

Baca perkongsian beliau ini di bawah:

Baru tahu link ini utk cek penipuan, bleh masukkan no acc seller tu. Tq Humaira Salleh ats pertolongan. Moga kwn2 lain pun lbh berhati2. Mmg scammer rupanya. Polis ada gtau gak smlm kat shopee pun rmai kna tipu rupanya. Pelik gk tapi kpd sapa nk bli silakan. Saya xhalang pun. Just sharing apa yg diinform ja.

Saya kena tipu dgn seller di bawah ni  ?

‘Anis Nur Deanna Ahmad Shaharum’

Sila berhati-hati dengna penama diatas  ? ? sebelum melakukan sebarang transaksi melalui online banking. Modus operandi menjual barang pre loved baby & handphone berjenama dgn harga yg murah di Mudah,Facebook,Carousell & baru2 ni di apps Im Sold. Turut melakukan jenayah penipuan secara online adalah teman lelakinya Muhammad Syafiq Syahmi bin zulkifli. Pelbagai penipuan telah dilakukan sweet couple ini & ramai mangsa telah membuat pengakuan & polis report utk menangkap ‘sweet couple’ ini namun tiada tindakan dari pihak polis.Berikut adalah detail mengenai pasangan ini.Sila berhati2 & semak account num ‘sweet couple’ ini sebelum melakukan sbrg transaksi.

1. Anis Nur Deanna Ahmad Shaharum

No. Mykad: 951128-08-5992

No 46 Tingkat Zarib 2B,  
Taman Pinji Mewah Lahat 31500 Perak
E4-01 ,Seroja Apartment, Jalan Putra Perdana 10,Taman Putra Perdana, Puchong, Selangor.(Alamat terkini)

Nombor akaun CIMB:
12022935437526 / 7007285864

Nombor telefon yang sering digunakan: 012-231 2439

Nama akaun Facebook :

  • Deanna Syahmi
  • Shazlynn Lynn
  • Lynna Saari
  • Leesya Damia Damia
  • D Iyanz ahmad

Nama ibu: Azlin binti Abidin ( 011-1230 0080)
No. Mykad : 
740402-08-5136

2. Muhammad Syafiq Syahmi bin zulkifli

No. Mykad: 950206-03-6105

E-1-5 Kiambang Apartment, Taman Putra Perdana 47130, Puchong, Selangor.

No. telefon: 017-478 1179

Nombor akaun Maybank : 16425877419

Nama akaun Facebook:

  • Lily Deanna Hunnyboo (adik)
  • Zawahir yusoff (mak)
  • Zulkifli zakaria (bapak)

Satu keluarga tidak kisah pun anak mereka jadi penipu. Tidak mahu berikan sebarang kerjamasa langsung

Kisah penipuan mereka pernah diceritakan di sini : Senarai Nama Penipu Online – Malaysia

 

Tolong share,viral & sebarkan sebab dorang ni semakin berani & aktif setiap hari dgn buat pelbagai acc facebook baru termasuk acc carousell, mudah & imsold utk perdaya orang.kemungkinan besar gmbr di dp fb dia pki gmbr org lain.tak pernah serik & takut budak2 ni selagi polis x dpt tangkap dorg selagi tu dorang berani.bantu sy sebarkan supaya tiada lagi mangsa mereka slps ni.terima kasih yg byk bg maklumat pd sy.tq

Boleh share jika nak.xperlu minta izin

Sumber : Linda Shuk

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending