Connect with us

Infozon

“Jangan gunakan UiTM untuk penuhkan poket sendiri…” – Lelaki Persoalkan Kredibiliti Razak Mohaideen Mengarah Filem Tempatan

Sebuah filem mungkin hebat daripada segi promosi namun kadangkala ianya bukan menjadi pilihan hati penonton. Bagai filem Badang, selepas 14 hari ditayangkan, filem adiwira arahan Datuk A. Razak Mohaideen itu menamatkan tayangannya  dengan jumlah kutipan sebanyak RM74,148.67, berdasarkan sumber laman web Finas.

Baru-baru ini seorang pengguna Twitter telah memuat naik status berkongsi persoalan tentang anak syarikat UiTM Holdings iaitu FiTA Studios yang menghasilkan beberapa filem tempatan.

Menurut Jimie Cheng, beliau mempersoalkan sekiranya filem-filem itu mencapai kutipan yang tidak memberangsangkan, bagaimana pula dengan prestasi kewangan FiTA Studios kerana telah menelan belanja jutaan ringgit.

Dekan dan penerbit eksekutif adik beradik

Chowrasta

Anak Mami Nasi Kandaq

Soulmate Dari Jannah

Badang

Antara persoalan yang timbul

Tambah Jimie, tidak salah sekiranya pihak mereka membuka ruang dan memberi peluang kepada graduan fakulti tersebut untuk melebarkan sayap menjadi seorang pengarah filem. Sekurang-kurangnya melalui medium tersebut akan dapat melahirkan lagi bakat-bakat pengarah muda.

Cungkil bakat pengarah muda

UiTM perlu pilih yang terbaik untuk generasi

Sumber : Jimie Cheng

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending