Connect with us

WTF

Ingkar Arahan Berkurung, Rakyat India Maut Dilibas Anggota Polis

Disebabkan wabak COVID-19 yang melanda, Perdana Menteri India, Narendra Modi mengarahkan agar perintah lockdown ke atas India dan pengumuman tersebut dikeluarkan empat jam sebelum ia berkuatkuasa.

Sudah tentunya, arahan lockdown ini menimbulkan panik dalam kalangan rakyat India sendiri, dan sudah semestinya tiada persiapan rapi yang dilakukan.

Dilaporkan, anggota polis didakwa telah memukul seorang lelaki sehingga maut kerana melanggar perintah lockdown yang telah dikuatkuasankan beberapa hari yang lepas. Identiti mangsa yang dikenali sebagai Lal Swami yang berusia 32 tahun, dipukul meggunakan kayu ataupun lathis ketika dia keluar dari rumah untuk membeli susu.

Mangsa dikhabarkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut. Sudah tentunya, kematian Lal Swami ini tidak dapat diterima oleh isterinya dan dia menuduh pihak polis merupakan punca kepada kematian suaminya itu.

Malangnya, anggota polis berkenaan menafikan dakwaan isteri mangsa dan mengutarakan alasan bahawa Lal Swami maut akibat serangan jantung.

Advertisement

Kebanyakan kes yang berlaku, anggota polis India dilihat bertindak dengan kejam dan memukul orang awam tanpa rasa belas kasihan. Sudah tentunya, tindak tanduk seperti ini mendapat kecaman orang ramai termasuklah penduduk dunia yang lain.

Seorang ahli parlimen di India telah meminta pihak polis terutamanya agar tidak bersikap terlalu tegas serta kepada orang awam yang keluar membeli barangan penting.

Kerajaan India  berjanji akan mewujudkan inisiatif yang sewajarnya dan membina satu sistem dimana rakyat mereka dibenarkan untuk keluar beli barang keperluan.

Sumber: Vocket.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending