Connect with us

Inspirasi

Hilang Kerja Kerana Covid-19, Pilot Terpaksa Jadi ‘Runner’ Foodpanda Demi Rezeki

Sejak berlakunya Perintah Kawalan Pergerakkan(PKP) bermula Mac tahun ini disebabkan pendemik Covid-19, ramai rakyat Malaysia menerima tempias kehilangan pekerjaan disebabkan ekonomi negara yang agak teruk.

Susulan daripada itu, seorang lelaki telah berkongsi perjalanan pekerjaannya yang berubah dari seorang juruterbang kepada penghantar makanan disebabkan kehilangan pekerjaan tetap.

Terkesan dengan pendemik

Menerusi Facebook, Anwar Ajid  telah berkongsi transisi kehidupannya dari bekerja di awan biru bertukar menjadi seorang penghantar makanan demi kelangsungan hidup.

 

Skop kerja setiap syarikat penghantaran

Dalam pada itu, Anwar turut mengklasifikasikan beberapa syarikat penghantaran yang pernah disertainya sepanjang PKP selepas kehilangan pekerjaan sebagai juruterbang.

 

Dulu boleh dapat Rm600 sehari, sekarang RM50 je

Anwar yang sudah berkeluarga dan mempunyai seorang anak mengakui bahawa kehidupan yang dilalui ini adalah salah satu ujian yang perlu dihadapi bersama.

Walaupun sudah tidak menjadi seorang juruterbang, namun dia tetap berusaha demi memastikan punca pendapatan keluarga tidak terjejas.

Semoga bertabah dan jangan putus asa

Sehubungan dengan perkongsian yang dibuat oleh Anwar itu, rata-rata warganet telah meninggalkan komen yang pelbagai diatas kisah perjalanan kerjayanya sepanjang pendemik ini berlaku.

Mereka juga mendoakan agar bekas juruterbang itu terus dimurahkan rezeki dan dapat menyara keluarga walaupun sedang mengalami cabaran dalam menghadapi gejolak ekonomi negara.

Selagi ada peluang rezeki, inn shaa Allah

Semoga dimurahkan rezeki

Sumber: Anwar Ajid

 

Continue Reading
Advertisement

Trending