Connect with us

WTF

Haiwan2 Jalanan Mati Bergelimpangan Akibat Diracun Individu Kejam

Dunia dilihat semakin mengerikan apabila manusia dilihat semakin kejam dan tiada belas ihsan terhadap makhluk-makhluk yang hidup di atas muka bumi ini. Tidak kisah sama ada manusia ataupun binatang, terdapat segelintir golongan yang gemar melihat hidupan-hidupan disiksa dan ditarik nyawanya.

Menurut perkongsian Persatuan Haiwan Malaysia di laman Facebook, satu kejadian menyanyat hati telah berlakupada haiwan-haiwan jalan di Bandar Baru Permyjaya Miri, Sarawak. Dikatakan hampir 10 ekor haiwan jalanan telah mati bergelimpangan akibat termakan racun.

8 ekor kucing, 2 ekor anjing mati…

Menurut hasil perkongsian maklumat daripada orang awam, kejadian ini telah dilakukan oleh seorang lelaki yang berbangsa Iban dan dikatakan berkemungkinan merupakan penduduk setempat di situ juga.

Racun dicampurkan ke dalam nasi

Hentikanlah perbuatan zalim ini

Mampu membunuh dalam masa singkat

Penjualan racun harus diharamkan…

Walaupun mereka ini cumalah bintang, perlu diingatkan haiwan-haiwan ini juga merupakan ciptaan tuhan dan berhak untuk menetap di atas muka bumi ini seperti manusia.

Perlakukan kejam seperti ini tidak seharusnya berlaku dan perlu dihentikan segera. Bukan sahaja mendatangkan bahaya kepada bintang, malah kepada manusia juga terutamanya kanak-kanak.

Sumber: Persatuan Haiwan Malaysia.

Continue Reading
Advertisement

Trending