Connect with us

Infozon

Gusar Bekalan Darah Semakin Menyusut, HTAR Rayu Ihsan2 Penderma Darah

Tidak dinafikan bahawa masih ramai dalam kalangan rakyat Malaysia yang enggan tampil  untuk menderma darah, meskipun pelbagai inisiatif telah dilaksanakan oleh Kementerian dan Jabatan Kesihatan.

Malah, 1 beg darah yang didermakan mampu menyelamatkan 3 nyawa serentak. Malah, ketika bulan Ramadan orang ramai dan penderma tetap masih boleh menderma darah di klinik, hospital dan Pusat Darah Negara (PDN) bagi menangani kekurangan bekalan darah.

Sedih lihat rak simpanan stok darah berkurangan!

Di laman Facebook Derma Darah HTAR, pihak mereka meluahkan rasa sedih apabila melihat stok simpanan bekalan darah mereka terutamanya jenis darah A semakin menyusut.

Malah, pihak Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang juga merayu kepada orang ramai untuk tampil menderma darah demi menyelamatkan nyawa orang lain.

Terima kasih kepada yang menderma

Pihak HTAR memaklumkan bahawa mereka tetap akan beroperasi sepanjang bulan puasa bagi memenuhi stok simpanan bekalan darah aga tidak terputus bagi mereka yang memerlukan

Advertisement

Bagi yang muslim, boleh datang selepas berbuka

Bekalan darah menyusut, tolong kami kembalikan di paras

yang selamat…

Antara kebaikan utama menderma darah adalah darah yang didermakan mampu menyelamatkan nyawa orang lain yang berada dalam keadaan kritikal.

Orang ramai diseru untuk membantu mengembalikan stok simpanan darah diparas yang selamat. Keprihatinan anda mungkin bakal menyelamatkan nyawa seseorang.

Sumber: Facebook.

Story (dicyduk!)

Continue Reading
Advertisement

Trending