Connect with us

Inspirasi

Guru Pandu Masuk Kampung, Kereta Dijadikan Papan Putih

Sebagai seorang pendidik, setiap guru pasti tidak akan membiarkan anak didik mereka ‘terkontang kanting’ tanpa arah tuju apatah lagi sekiranya pelajar tinggal jauh di pedalaman kampung.

Itu tindakan murni seorang guru lelaki yang dikatakan sanggup memandu kenderaan masuk ke sebuah kampung di Iran bagi mengajar satu-satunya pelajar yang tinggal di kawasan tersebut.

Lebih menyentuh hati apabila guru muda itu sanggup ‘menconteng’ pada kereta miliknya yang berwarna putih sebagai papan putih bagi sesi pembelajaran tersebut.

Mungkin tidak kisah apabila keretanya dikotori macam- macam bentuk dan tulisan, asalkan pelajar tersebut dapat memahami perkara yang cuba disampaikan dalam subjek berkenaan.

Gambar tersebut dikongsi di laman Facebook Spotlight selepas diambil menerusi posting pemiliknya Kafshak yang diterima daripada kumpulan Telegram beberapa hari lalu sehingga mendapat ratusan perkongsian.

Advertisement

Warganet memberikan pelbagai reaksi dimana rata-rata memuji pengorbanan dan kesungguhan guru berkenaan dalam mendidik anak bangsa selain perlu diberi penghargaan oleh pihak tertentu.

Sangat komited sebagai pendidik, mengajar erti kesusahan

Manusia yang hebat dalam membantu insan serba kekurangan

Hati yang murni, sangat istimewa

Sumber : Spotlight

Continue Reading
Advertisement

Trending