Connect with us

WOW

Genap Setahun Tembakan Masjid Christchurch, Geng Bikers Hadir Beri Penghormatan

Setahun telah berlalu, tetapi penduduk di Christchurch, New Zealand sehingga kini tidak akan pernah melupakan 51 jemaah masjid Al Noor yang terkorban dalam satu serangan tembakan.

Sepatutnya, satu majlis memperingati tragedi bakal diadakan namun terpaksa dibatalkan berikutan bagi membendung gejala wabak virus COVID-19.

Geng bikers datang peringati jemaah terkorban

Bagaimanapun, terdapat maklumat bahawa ada kumpulan motosikal besar yang menggelar diri mereka Tu Tangata, membuat persembahan traditional Maori Haka di sekitar masjid bagi memperingati mangsa yang terkorban.

Selesai membuah persembahan, mereka telah dijemput masuk ke masjid oleh Imam Gamal Fouda sebagai tanda terima kasih terhadap layanan yang diberikan kepada Muslim di New Zealand.

Pupuk rasa sayang dan hormat

Sementara itu, salah seorang jemaah yang terselamat memberitahu bahawa memperingati ulang tahun tragedi tersebut bukanlah tradisi bagi umat Islam.

Advertisement

Namun, bagi mereka melakukan ia adalah hanyalah untuk memperingati tarikh duka buat penduduk Muslim khususnya di New Zealand dan mendidik masyarakat dengan rasa sayang dan belas ihsan.

Sumber : Newsfeeds

Continue Reading
Advertisement

Trending