Connect with us

WTF

Gara2 Tegur Penumpang Pakai ‘Facemask’, Pemandu Bas Maut Dibelasah

Seorang pemandu bas di Perancis maut akibat dibelasah teruk selepas meminta penumpang memakai pelitup muka, di barat daya bandar itu, semalam.

Berikutan kejadian itu, Philippe Monguillot, 59, disahkan mengalami mati otak akibat serangan yang berlaku pada minggu lalu dan meninggal dunia semalam.

Pemandu bas maut diserang

Menurut anak perempuan mangsa, Marie, keluarga mereka memutuskan untuk mematikan mesin sistem sokongan hidup ketika menerima rawatan di sebuah hospital.

“Kami ambil keputusan melepaskannya dan doktor juga bersetuju…”

Dalam kejadian berkenaan, dua lelaki didakwa di atas percubaan pembunuhan, dan pendakwa raya, Jerome Bourrier mengatakan bahawa beliau akan meminta pertuduhan dipinda berikutan kematian Monguillot.

Hukum pelaku yang digelar pengecut

Menurut keluarga mangsa, kejadian itu mendorong pemimpin politik memberi penghormatan kepada mangsa selain mengecam perbuatan kejam itu.

Advertisement

“Republik mengiktiraf mangsa sebagai warganegara contoh dan tidak akan melupakannya…”

“Undang-undang akan menghukum pelaku yang patut digelar pengecut,” menurut Menteri Dalam Negeri, Gerald Darmanin dalam ciapan di Twitternya…”

Beliau juga akan bertemu dengan beberapa pemandu bas Bayonne bagi membincangkan keselamatan mereka.

Sementara itu, keluarga Monguillot mengadakan perarakan senyap untuk menghormatinya, bermula dari perhentian bas di mana serangan itu berlaku pada Rabu lalu.

Sumber : Berita Harian

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending