Connect with us

Infozon

Foto Lama Tragedi 11 September Imbau Saat Duka Amerika Syarikat

Hari ini genap 18 tahun berlakunya serangan terhadap World Trade Center di Amerika Syarikat yang mengudang trauma sepanjang zaman oleh masyarakat negara Uncle Sam itu.

Serangan yang didakwa dilakukan oleh pengganas al-Qaeda ini telah merampas empat buah pesawat dan sengaja menghempaskan kapal terbang itu di bangunan pencakar langit tersebut.

Menerusi tanda palang #11september yang berlegar-legar di Twitter sejak pagi tadi, rata-rata pengguna laman sosial dunia memuat naik beberapa gambar yang berjaya di tangkap semasa insiden yang meragut ribuan nyawa itu.

AS lumpuh di serang pengganas

Memori pahit tersebut sememangnya sukar untuk dilupakan kerana bukan sahaja melumpuhkan seketika ekonomi dunia, malahan kesucian agama Islam turut tercalar akibat dikecam hebat berpunca daripada pengganas yang didakwa adalah seorang Muslim.

Beberapa foto telah diperoleh daripada #11september itu dan ternyata serangan yang benar-benar mengejutkan seluruh dunia  kekal diingati sehingga kini.

Mangsa2 serangan terus diingati

Selepas 18 tahun, keadaan Amerika Syarikat kian pesat dan tapak berlakunya serangan 11 September telah pun dijadikan tempat memperingati mangsa-mangsa yang terkorban.

Sumber : Twitter

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending