Connect with us

Infozon

Durian Boleh Bahayakan Pesakit Buah Pinggang. Ini Penjelasan Doktor Perubatan

Gaya hidup tidak sihat akan menyebabkan penyakit-penyakit lain terjadi dalam tubuh badan kita seperti obesiti, tekanan darah tinggi dan kencing manis yang merupakan antara penyebab punca kegagalan buah pinggang atau ginjal.

Namun, sejak kebelakangan ini musim buah durian makin menjadi-jadi sehingga ada yang menjadikan makanan harian mereka kerana terlalu gemar dengan raja buah ini.

Walau bagaimanapun, seorang doktor pakar klinikal, Jazlina Syahrul tampil memberikan informasi tentang pengambilan durian kepada orang ramai kerana risau ada diantara penggemar adalah pesakit buah pinggang.

Yang menjalani rawatan dialisis sila ambil perhatian…

Menurut beliau, pesakit buah pinggang tidak mampu untuk mengeluarkan bahan kumuh daripada badan seperti orang biasa, jadi sekiranya pesakit mengambil makanan yang mengandungi potassium tinggi seperti durian, akan menyebabkan bacaan potassium dalam darah tinggi.

Ada buah lain lagi tak boleh makan…

Wakau bagaimanapun, ada juga buah tempatan lain yang tidak boleh diambil bagi penghidap buah pinggang kerana mengandungi kandungan potassium tinggi yang boleh mengakibatkan gangguan pada degupan jantung.

Sumber : Jazlina Syahrul

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending