Connect with us

Infozon

Dua Zirafah Putih Mati Dibunuh Pemburu, Hanya Tinggal Seekor Sahaja Di Dunia

Banyak kisah tentang haiwan terancam yang semakin pupus seperti orang utan, tapir, badak sumatra dan banyak lagi. Ada juga kisah tentang haiwan ini yang dibunuh oleh pemburu kerana sikap tamak dalam diri mereka.

Baru-baru ini, zirafah putih dan anaknya telah mati dibunuh oleh pemburu dimana spesies haiwan tersebut yang jarang dijumpai di dunia.

Zirafah putih itu telah menggemparkan kita pada tahun 2017 dimana dia dijumpai untuk pertama kalinya dan lagi sekali setelah dua ekor anak zirafah pada Ogos tahun lalu.

Bangkai dua beranak itu dijumpai dalam keadaan yang hanya tinggal tulang selepas dibunuh oleh pemburu bersenjata di Garissa, Selatan Kenya. Kematian mereka telah menyebabkan bilangan zirafah putih hanya tinggal seekor sahaja iaitu zirafah jantan.

“Hanya komuniti kami di dalam dunia yang memiliki zirafah putih. Kematian mereka memberi impak besar kepada komuniti untuk mengambil langkah dalam memulihara spesies unik dan jarang ditemui,” ujar Mohammed Ahmednoor,.

Kelainan warna pada badan mereka bukan disebabkan albinisme tetapi keadaan yang dikenali sebagai leucism dimana mereka terus menghasilkan pigmen gelap di dalam tisu dan menjadikan mata mereka gelap.

Advertisement

Sumber: mail online

Continue Reading
Advertisement

Trending