Connect with us

Infozon

Dilemma setiap graduan muda – Beli rumah atau kereta dahulu?

” Tuan, kereta dulu atau rumah dulu ?”.

Itulah soalan yang sering juga diajukan kepada saya. Rata-ratanya yang bertanya adalah orang muda. Umur 20an hingga 30an. Ini jawapan saya dalam bentuk poin.

1. Sebagai orang bisnes yang bermula dari pasar malam. Saya simpulkan satu benda bahawa cashflow sangat penting. Jaga cashflow.

2. Semakin banyak dan semakin baik cashflow, maka semakin mudah untuk kita mendapat perhatian pihak bank untuk apa-apa fasiliti sekalipun.

3. Orang bisnes ada ego masing-masing. Dia bertanya kerana mahu dengar apa kita cakap saja. Dia sudah ada pilihan dan jawapan sendiri.

4. Dalam bisnes tidak ada betul atau salah. Apa yang ada hanya untung atau rugi. Kedua-duanya pun kita tanggung sendiri. Bukan orang lain.

5. Kereta juga adalah aset besar bagi orang bisnes. Jika bijak, sebuah Porsche Cayman S berharga setengah juta boleh beri pulangan lebih daripada itu. Kata kunci di sini, cara fikir.

6. Kereta aset yang bergerak. Tak usah tipu diri sendiri lagi. Usahakan saja pakai kereta apa yang kita mahu dan mampu. Mulut cakap lain, hati lain. Tak penat kah menipu diri ?

7. Hartanah memang sejenis aset. Nilai hartanah semakin hari semakin tinggi. Ini juga orang bisnes perlu ada. Berapa saiz, berapa harga dan bagaimana mahu mengolahnya, kita tentukan.

8. Pelabur hartanah akan berkata, beli rumah dulu baru kereta. Ini subjektif dan semua pendapat betul.

9. Orang bisnes akan berkata, saya nak beli kereta dulu baru rumah. Kerana saya bawa kereta jumpa client, saya tak bawa rumah.

10. Selepas habis berbahas dan berfikir. Apa yang kita mahu cuma satu, Impian tercapai. Everybody has a dream.

11. Alangkah indahnya jika kita sebagai orang bisnes mampu bertahan, memajukan bisnes, bebas hutang jahat, ada masa bersama keluarga, memandu kereta mewah, mempunyai aset hartanah dan bercuti bersama Travellution ?

12. Kereta dulu atau rumah dulu ? Ikut suka hang lah. Hang yang penat bekerja dan berniaga. Hang tentukan, sebab yang nak tanggung untung atau rugi bukan kami, tetapi hang.

13. Bagi orang bisnes, bertukar kereta dan bertukar rumah itu biasa. Beli rumah harini, tahun depan jual itu biasa. Keluar kereta baru harini, lepas raya kena tarik itu biasa. Jatuh bangun itu biasa.

14. Bagi pelabur hartanah, memiliki banyak hartanah dan penyewa itu biasa. Melayan karenah penyewa itu biasa. Memandu kereta biasa itu biasa.

Semuanya berbalik kepada diri sendiri. Bagaimana kita berfikir dan melihat sesuatu.

Kali terakhir saya membeli kereta mewah ialah 4 tahun lalu. Kali terakhir saya membeli hartanah ialah 2 bulan yang lalu, dengan harga 2 juta. Ada masalah ?

You decide.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending