Connect with us

Inspirasi

“Dia Peluk Keranda Mak…” – Anak Kongsi, Saat Akhir Ayah Lalui Pemergian Ibu

Kesetiaan itu sebenarnya amat mahal nilai, ia tidak mampu untuk dibeli dengan wang ringgit, tetapi hanya memerlukan hati yang tulus menyayangi untuk merasai nikmat setia.

Seperti kisah yang dikongsi seorang gadis  dikenali sebagai Nur Hafizah Rozi menerusi Facebooknya, menceritakan bagaimana ayah menempuh saat-saat akhir pemergian ibunya. Mari kita ikuti…

Betapa cinta ayah pada ibu

Menurut Nur Hafizah, dia menyaksikan betapa mendalamnya cinta ayah kepada ibunya. Sebagai suami, ayah sentiasa mendahulukan segala keperluan isterinya walau sibuk mana pun.

Pertama kali tengok ayah nangis teresak-esak

Tambahnya, selama 35 tahun susah senang bersama membesarkan 11 orang anak, itulah pertama kali Hafizah melihat ayahnya menangis teresak-esak selepas ibunya menghembuskan nafas yang terakhir.

Dia peluk keranda mak, Yassin tak lepas dibaca

Kasih sayang yang tidak akan padam, ayahnya tidak putus-putus membacakan Yassin buat isterinya yang tercinta, keranda dipeluk erat sebagai melepaskan kerinduan untuk perpisahan yang abadi.

Advertisement

Terima seseorang itu sepenuh hati

Dalam tulisan akhir Hafizah, dia teringat akan kata-kata ibunya supaya sentiasa menerima buruk dan baik jika kita betul-betul menyayangi seseorang itu.

Sebagai anak, sudah tentu jiwa juga meruntun kerana kitalah yang menyaksikan perjalanan kasih dan cinta ibu bapa. Namun, takdir Allah tidak mampu untuk kita melawan, satu hari akan ada juga perpisahan.

Sumber : Nur Hafizah Rozi

Continue Reading
Advertisement

Trending