Connect with us

Inspirasi

Dari Daun Kering Kepada Sebuah Hasil Seni

Otak kalau dah kreatif dengan tangan pula tak duduk diam, sampah yang tidak ada nilai pasti boleh berubah jadi permata. Kadang-kadang barangan yang telah diolah boleh dijual semula.

Susanna Bauer, merupakan orang yang paling sesuai untuk dijadikan contoh bagi situasi diatas. Susanna telah menghasilkan sebuah seni dengan hanya mengait dedaun kering je!

Hasil tangan yang sangat kemas dan teliti!

Berikut merupakan hasil tangan yang telah dibuat oleh Susanna Bauer. Ini pasti mempersonakan anda.

 

 

Advertisement

Perlukan kesabaran yang  sangat tinggi!

Menurut Susanna, dimemerlukan kesabaran yang tinggi untuk menghasilkan satu seni dari dedaun kering ini. Kerana, dedaun kering ini mudah pecah dan kalau tak diuruskan dengan berhati-hati.

Pemilihan dedaun yang digunakan selalunya melalui beberapa tapisan. Ini adalah untuk memastikan dedaun kering yang digunakan adalah bersesuaian untuk menghasilkan seni yang berkualiti tinggi.

Agak rumit tetapi dapat kepuasan!

Susanna Bauer menjelaskan walaupun kerja yang dilakukannya amat rumit, tetapi dapat memberikan satu kepuasan atas segala penat lelahnya. Daun-daun kering yang dikutip tidak terus digunakan terus. Malah, dedaun berkenaan akan dibasuh terlebih dulu dan dikeringkan semula.

 

 

Advertisement

 

Jelasnya lagi, teknik pengeringan merupakan satu cara pemuliharaan standard yang digunakan oleh ahli botani di selurah dunia. Kerja seni yang dihasilkan dan disimpan dengan menggunakan kaca gred konservasi yang boleh menyaring sinar UV lebih dari 99%.

 

Ini menyebabkan dedaun akan kekal lembap dan terjaga. Susanna turut menyatakan, melakukan perkara ini dapat mengatasi stress yang kadang kala dialaminya.

Apa pandangan korang? Gempakkan! Dari daun kering jadi hasil seni yang menarik. Lepasni, korang juga boleh explore barang-barang yang korang rasa boleh jadi hasil seni. Kene kreatif je sebenarnya.

Advertisement

Sumber: Bored Panda.


Story (dicyduk!)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending