Connect with us

Inspirasi

Dalam Masa Sebulan Lebih Sahaja, Remaja 16 Tahun Berjaya Hafal 30 Juzuk Al-Quran

Perasan atau tidak, setiap makhluk di dunia ini pastinya memiliki kelebihan masing-masing. Ada yang bijak pandai dalam semua mata pelajaran, hebat melukis dan sebagainya.

Tidak terkecuali dengan seorang gadis berasal dari Garut, Indonesia ini yang memiliki keistimewaan luar biasa apabila dia mengikuti kelas khas di sebuah pondok.

Hafal senaskah al-Quran hanya dalam tempoh 1.5 bulan!

Gadis tersebut yang dikenali sebagai Imelda Fitriani telah berjaya menamatkan kelas khasnya di sebuah pondok iaitu Pesantren Darussalam, Garut, Jawa Barat.

Lebih menarik perhatian apabila Imelda berjaya menghafal 30 juzuk kitab suci al-Quran dengan hanya dalam tempoh hampir dua bulan sahaja.

Menurutnya, banyak persiapan yang dilakukan sebelum memasuki pondok berkenaan dan persiapan yang paling utama adalah dengan menetapkan niatnya.

Advertisement

Sebagai seorang Muslim, niat yang baik dan jelas akan memudahkan segala urusan bahkan ia juga dapat membangkitkan fokus dan motivasi.

Gadis yang berusia 16 tahun itu juga berkata, selama tempoh dua bulan tersebut dirinya tidak mengikuti sebarang aktiviti pondok.

Hal ini kerana aktviti pondok tersebut tidak diwajibkan kepada pelajar kelas 10 SMA dan mereka hanya perlu memberi fokus kepada kelas khas terbabit.

Meskipun pelbagai rintangan dan godaan yang dihadapi, dirinya tetap berusaha menghafal sehingga dia berjaya mengkhatamkan al-Quran.

Sumber : Rakyatku

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending