Connect with us

WTF

Dah Jadi Satu Trend Di Filipina, Ibu Bapa Beri Nama Coronavirus Untuk Anak2

Wabak koronavirus kini melanda hampir di seluruh negara dan keadaan ini sangat membimbangkan kerana kes jangkitan dan jumlah kematian semakin meningkat seperti tiada titik noktahnya.

Filipina juga antara negara yang tidak dapat lari daripada jangkitan ini. Kes yang melanda negara itu mencecah 552 kes serta kematian sebanyak 35 orang dan yang berjaya sembuh seramai 35 orang.

Namun siapa sangka, jangkitan wabak tersebut mampu memberi kreativiti kepada rakyat Filipina yang terkenal dengan kisah inspirasi dan unik.

Sebelum ini, ibu bapa di Filipina dengan kreatifnya menamakan anak mereka bersempena dengan taufan dan cuti umum dan ada juga yang memberi nama kepada anak mereka bersempena Miss Universe 2018.

Kini mereka menggunakan coronavirus dan menjadikan ia satu trend dalam menamakan anak mereka. Telah tular di Filipina dimana nama bayi yang baru lahir diinspirasi oleh wabak tersebut.

Advertisement

Salah satu pengguna Twitter, NiƱa Cayosa mendedahkan dia mendapat tahu bahawa seorang wanita yang baru melahirkan anak pada 15 Mac telah menamakan anaknya dengan nama Covid Bryant.

https://twitter.com/ninacayosa/status/1239793173473316865

Covid Bryant merupakan nama yang diinspirasi dari wabak yang sedang menular dan juga daripada pemain bola keranjang yang telah meninggal dunia.

Selain Covid Bryant, ada juga yang memberi nama Covid Rose. Walaupun perkara ini belum mendapat sebarang pengesahan namun seorang bayi diberi nama Coviduvidapdap dan ramai menganggap nama itu sangat lucu.

Perkara itu dianggap biasa di negara tersebut tetapi ramai yang tidak boleh menerima dengan nama dan gabungan yang dilakukan oleh ibu bapa di Filipina.

Advertisement

Sumber: Vice

Continue Reading
Advertisement

Trending