Connect with us

Berita

China Guna Kereta Kebal Bagi Lindungi Bank Daripada Diceroboh Penunjuk Perasaan

CikKoin

Diterbitkan

pada

Di China, beberapa buah bank termasuk bank Henan telah diserang oleh penunjuk perasaan yang tidak berpuas hati dengan tindakan bank yang membekukan wang simpanan mereka bagi menggelakkan proses pengeluaran wang berlaku.

Difahamkan, perkara tersebut terjadi disebabkan oleh krisis ekonomi yang sedang melanda di negara itu sehingga menyebabkan wang pendeposit bernilai $40 bilion yuan (RM26.74 bilion) dibekukan serta merta.

Apa yang membangkitkan lagi kemarahan penduduk China, kerajaan tidak mengambil langkah penyelesaian kepada masalah tersebut dan seakan-akan menyokong tindakan drastik yang dilakukan oleh pihak bank kepada pemegang akaun.

Bukan itu sahaja, media turut diberi amaran keras supaya tidak membuat sebarang liputan berkaitan dengan isu tersebut untuk disebarkan kepada umum.

Bimbang dengan keadaan protes tersebut, beberapa buah kereta kebal telah digunakan oleh pihak berkuasa atas arahan kerajaan untuk melindungi bank berkenaan bagi menggelakkan sebarang ancaman serangan dilakukan oleh penunjuk perasaan.

Tekanan yang dialami oleh penduduk akibat peningkatan kes Covid-19 mendorong rakyat untuk mengeluarkan wang simpanan mereka bagi menampung kos sara hidup yang semakin tinggi.

Dalam pada itu, sejak 15 Julai lalu pihak bank telah membenarkan penyimpan serta pelabur mengeluarkan wang simpanan mereka secara berperingkat.

Susulun insiden pembekuan wang simpanan ini berlaku, ia sudah semestinya memberi kesan kepada kedudukan Xi Jinping sebagai Presiden China kerana rakyat sudah menganggap isu ini adalah salah satu turut dilabel scam bank terbesar dunia.

Sumber: Vocket

Facebook Comments

Trending