Connect with us

WTF

Catat Kematian Melambung, Mayat2 Di New York Letak Dalam Trak Sejuk Beku

Seperti yang sedia maklum, wabak pandemik COVID-19 ini telah menyebabkan ramai penduduk di dunia kehilangan nyawa. Lebih menyedihkan, jenazah si mati tidak boleh dibawa pulang dan di ziarahi oleh ahli keluarga buat kali terakhir.

Di New York, sejumlah 4,758 kematian telah  direkodkan dan menyebabkan bandar itu bergelut untuk mengendalikan jumlah mayat yang banyak.

AFP melaporkan, sembilan mayat dilihat dimasukkan ke trak sejuk beku di luar Hospital Wyckoff di Brooklyn, semalam yang dikatakan dijadikan pusat penyimpanan sementara.

Lebih memeranjatkan, pemilik rumah mayat mengatakan bahawa, mereka bergelut dengan kematian akibat Covid-19 di New York yang lebih daripada 500 sehari.

Kini kebanyakan rumah mayat disana terpaksa berurusan dengan tiga kali ganda dan pengebumian dijangka dapat diselesaikan bulan depan. Kebanyakan rumah pengebumian tidak mempunyai tempat penyejukan jika yang ada pun jumlahnya terhad.
Lebih malang lagi, mayat mangsa jangkitan COVID-19 mungkin dikebumikan di taman awam New York.

“Mayat akan dikebumikan secara 10 keranda dalam satu baris. Ia akan dilakukan dengan cara yang bermaruah, teratur dan sementara” kata salah seorang Ahli Majlis Manhattan.

Sejumlah 130,000 warga New York diuji positif wabak pandemik itu dan 16,000 dari jumlah tersebut kini sedang dirawat di hospital.

Advertisement

Sumber: Harian Metro. 

Continue Reading
Advertisement

Trending