Connect with us

Infozon

Cara Main & Enjoy Duit Kutu Tanpa Libatkan Pihak Ketiga

Dalam era dunia tanpa sempadan, main kutu telah diterjemahkan pula dalam bentuk online. Mungkin yang tidak pernah mendengar istilah ini, saya akan cuba terangkan sedikit cara perlaksanaannya. Tapi saya bukan hendak mengajar cara main kutu online, main kutu iPhone atau main kutu handphone.

Main kutu ini secara tradisinya dijalankan dikalangan sekumpulan kecil orang yang mempunyai ikatan kepercayaan. Mereka akan membayar sejumlah wang yang telah di persetujui dalam jangkamasa yang ditetapkan lebih awal. Setiap peserta akan ditentukan giliran untuk mengambil wang terkumpul bagi jarak masa yang dirancang. Mudah. Contohnya kita ambil enam orang adik beradik yang telah bersetuju untuk bermain kutu.

Mereka bersetuju untuk membayar RM 100 setiap bulan, dan mengambil giliran secara undian. Daripada Januari sehingga Jun, akan ada salah seorang dari mereka yang memperolehi kutipan untuk bulan tersebut, yang berjumlah RM 600. Along, selaku yang paling tua diamanahkan untuk mengutip dan memegang bayaran tersebut. Persoalan yang timbul, apakah risiko permainan kutu ini dan apakah keuntungannya dari segi pengurusan kewangan peribadi kita?

Tapi sekiranya anda jenis seorang yang tidak mahu untuk mengambil risiko untuk bermain kutu dengan pihak ketiga, anda boleh mencuba untuk mengguna teknik yang semakin popular sekarang.

  • Pergi ke laman web Maybank2u, di dalam bahagian akaun, pilih Flexi Saver
  • Tetapkan matlamat anda. Sebagai contoh, anda ingin menyimpan RM1,200 dalam tempoh setahun dengan jumlah caruman bulanan sebanyak RM100.
  • Pastikan baki di dalam akaun simpanan anda mencukupi kerana RM100 akan ditolak secara automatik dari akaun simpanan anda setiap bulan.

Story (dicyduk!)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending