Connect with us

Inspirasi

Budak 10 Tahun Kayuh Basikal Jual Sayur Demi Sara Datuk & Nenek

Memang sukar untuk mencari pendapatan bagi meneruskan kehidupan apabila hampir semua negara ketika ini melaksanakan perintah berkurung berikutan wabak Covid-19.

Tidak terkecuali bagi seorang kanak-kanak berusia 10 tahun itu yang nekad mengayuh basikal roda tiga untuk menjual sayur-sayuran setiap hari demi menyara keluarganya.

Budak lelaki yang bernama Dong itu menjadi perhatian selepas gambarnya dengan bakul berisi penuh sayuran tidak terjual ketika berbasikal di beberapa jalan kosong di Songkhla, Thailand.

Menurut laporan Sin Chew Daily, Dong menjual sayur-sayuran bagi menyara keluarganya yang terdiri daripada seorang nenek berusia 56 tahun serta pasangan moyang berusia 89 tahun dan 96 tahun.

Selepas neneknya berjaya mengutip hasil tanaman, budak yang mula menjual sejak beberapa tahun lalu itu akan menaiki basikal menjual hasilnya untuk menolong ahli keluarga yang sudah tidak berdaya.

Advertisement

Tetapi malangnya disebabkan pandemik itu, Dong tetap berusaha bagi mencari wang apatah lagi ketika negara tersebut mengumumkan ‘lockdown’ hingga akhir Mei nanti.

Sumber : Sin Chew Daily

Continue Reading
Advertisement

Trending