Connect with us

Berita

Bekas PM Jepun, Shinzo Abe Disahkan Meninggal Dunia Selepas Ditembak

CikKoin

Diterbitkan

pada

Bekas Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe yang berada dalam keadaan kritikal sebelum ini yang cedera parah ditembak menggunakan senapang patah di bahagian dada telah disahkan meninggal dunia ketika mendapatkan rawatan di Hospital Universiti Perubatan Nara.

Menurut laporan CNN, bekas pemimpin dunia yang berusia 67 tahun itu ditembak ketika memberikan ucapan di Nara, hari ini k telah dikejarkan ke hospital Universiti Perubatan Nara untuk menerima rawatan kecemasan.

Difahamkan, kejadian itu berlaku pada jam 11.30 pagi (8.30 pagi IST) di mana Abe sedang memberi ucapan mengenai kempen pilihanraya Ahad di sebuah lokasi dan pada ketika itu, Tetsuya Yamagami telah melancarkan serangan terhadapnya.

Ekoran daripada insiden itu, suspek lelaki yang merupakan bekas anggota tentera laut atau Japan Maritime Self Defense-Force, telah ditahan di tempat kejadian selepas melepaskan dua das tembakan kepada Abe.

Hasil soal siasat mendapati, Yamagami yang berusia dalam lingkungan 40 tahun itu mengakui dia telah menyimpan dendam terhadap bekas pemimpin kuasa besar itu.

Untuk info, Shinzo Abe adalah perdana menteri yang paling berkhidmat sebelum beliau mengumumkan keputusannya untuk undur diri sebagai pemimpin pada tahun 2020 yang disebabkan oleh penyakit kroniknya.

Sumber : CNN, The Japan Times

Facebook Comments

Trending