Connect with us

WTF

Bekas Pemain Bola Sepak Dunia Ronaldinho, Hanya Tinggal RM27 Dalam Poket

Siapa sangka dulu bekas bintang bola sepak dunia, Ronaldinho, yang dahulunya sangat disanjungi dan merupakan antara pemain dengan bayaran lumayan, kini sedang menerima hukuman penjara selama enam bulan sebab kes pasport palsu.

Hidup bertukar 36o darjah, bekas pemain AC Milan itu dimaklumkan sedang dibebani dengan masalah kewangan dan diisytiharkan muflis.

Duit gaji berjuta2 habis macam tu jer

Kalau diikutkan sebebenarnya Ronaldinho pernah dibayar dengan pendapatan yang agak tinggi sebelu ini, pihak pasukan Flamengo membayar gajinya 100,000 pound sterling iaitu RM540,000)seminggu.

Malah, dia juga ketika itu masih memperoleh pendapatan menerusi tajaan iklan seperti CocaCola, EA Sports, Gatorade, Nike dan Pepsi. Menjadikan jumlah pendapatan setahunnya adalah 100 juta pound sterling bersamaan RM540 juta.

Gaji turun mendadak, pun berbelanja tinggi lagi

Namun, pada tahun 2012 Flamengo dikatakan telah memotong gaji Ronaldinho dengan menurun menjadi 24 ribu pound sterling bersamaan RM131,000 seminggu.

Advertisement

Bagaimanapun, ketika pendapatannya mula merosot, bekas pemain bola dunia itu masih lagi masih mengamalkan gaya hidup yang tinggi.

Tinggal 27 ringgit jer dalam poket

Disebabkan masalah kewangan dan untuk melunaskan hutang, dia terpaksa menjual beberapa aset peribadi dan kini baki yang tinggal dipoketnya difahamkan hanya sekitar 5 pound sterling iaitu RM27.

Selepas kontrak menerusi tajaan iklan tidak lagi disambung, Dia kemudian berhijrah ke kelab Atletico Mineiro, Queretaro dan Fluminense.

Sumber : Harian Metro

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending