Connect with us

Infozon

Begini caranya kalau takut beg korang dibongkar semasa di lapangan terbang nanti

Susulan kes bagasi dibongkar dan barang dicuri oleh pengendali bagasi di lapangan terbang.

Berikut ialah tips untuk elak barang dicuri dari bagasi dan dari dicuri ketika trave

1. Gunakan “hard-sided zipperless luggage” atau beg tanpa zip

Pilihan ini memang terbaik. Beg berzip sangat senang dibuka walaupun dikunci. Cuma guna mata ballpoint pen kemudian lalukan pen di celah zip. Memang akan terbuka terus. ak sampai 5 saat dah terbuka! Takut? Selain itu beg yang diperbuat dari fabrik juga mudah digunting/dipotong. Ia juga kurang tahan cuaca.

Sebab itu ramai dah beralih menggunakan “zipperless luggage” sebab yang boleh buka cuma kamu dan pegawai TSA yang ada kunci TSA. “Hard-side zipperless luggage” juga tahan lasak, sukar ditebuk+dipecah, dan tahan cuaca! Terdapat banyak jenama “zipperless luggage” seperti Samsonite(contohnya siri F’lite). Yang terlebih mahal ialah Rimowa dan Tumi(harga USD900 ke atas!) tapi kalau selalu travel dan risau barang hilang, ini merupakan satu pelaburan yang baik. Saya sarankan kamu jangan lepaskan peluang untuk cari dan beli beg tanpa zip ini bila ada jualan beg di pasaraya. Memang ada dijual di pasaraya-pasaraya besar utama di Malaysia, dan juga di Lazada.

Saya beli beg “carry on” tanpa zip saya di City Square JB tahun lalu(lihat gambar) dengan harga RM150 selepas diskaun, dan terbaru beg 24 inci tanpa zip tanpa jenama saya beli di Amazon dengan harga USD130(tengok gambar). Dua-dua takda zip tapi ada kunci statik dengan kombinasi nombor.

2. Guna “compression pack”

Boleh beli paket yang tak perlu guna vakum untuk sedut angin. Jenis ini ialah jenis gulung untuk keluarkan angin. Bila guna “compression pack/bag” ini susah sikitlah pencuri nak curi barang sebab makan masa dia nak gunting/buka paket apa semua. Boleh beli di http://www.lazada.com.my/9-pcs-handroll-vacuum-compression-…, di Daiso, di kedai-kedai beg travel, atau kedai barangan “outdoor”.

3. Perhatikan juga bahan apa digunakan untuk buat beg tanpa zip ini

Untuk “hard-side”, bahan terbaik tapi berat ialah aluminium(contohnya beg Rimowa). Bahan kedua terbaik ialah Polycarbonate(PC). Ia ringan tapi hampir sama lasaknya dengan aluminium. Bahan PC ini bila dihentak/penyek ia tak pecah, sebaliknya ia akan kembali pada bentuk asal. Bahan ketiga ialah Polypropylene. Bahan keempat ialah Acrylonitrile-butadine-styrene atau ABS. Beg yang 100% dibuat dengan bahan ini tidak sekuat PC dan Polypropylene tapi ia masih boleh tahan hentakan. ABS ini biasanya dicampur dengan PC untuk menguatkan lagi bahan PC. “Hard-side” yang bagus tapi murah ialah gabungan ABS+PC. Beg tanpa zip+bahan tahan lasak+kunci kombinasi nombor=pencuri kesusahan.

4. Pembalut plastik

Perkhidmatan berbayar ini ada banyak disediakan di lapangan terbang seluruh dunia. Dah tentu bila kamu balut beg dengan plastik ini beg susah nak dibuka atau makan masa oleh pencuri. Sebelum kamu balut beg kamu sila pastikan plastik itu disahkan oleh syarikat penerbangan berkaitan yang ia sesuai untuk digunakan. Tapi balut beg ini bukan cara kegemaran saya sebab plastik ini tak boleh diguna semula maka ia tak mesra alam. Sebab itu saya pilih untuk guna “zipperless luggage”. Tak perlu balut-balut! Go green when you can!!

5. Travel guna “backpack” yang memang susah untuk dikunci?

Beli jaring beg yang diperbuat dari kabel yang kebal(tengok gambar). Namanya ialah “steel mesh” yang kelihatan seperti jala ikan. Jaring kabel ini juga boleh kamu kunci di kerusi bas/train jadi pencuri tak boleh bawa lari beg kamu!

Jenama yang paling bagus ialah PacSafe. Ia ada dijual di Lazada dengan harga RM499 untuk “backpack” 55L, atau boleh ke laman web mereka di pacsafe.com, atau kamu boleh ke kedai-kedai “outdoor” dan tanya kalau ia ada dijual di sana.

Bagi yang menetap di USA semua benda ini boleh didapati samada di Amazon atau REI. Memang mahal sedikit tapi macam biasa kalau kamu selalu ber”backpack”, ini semua pelaburan yang baik. Kalau tak mampu masih boleh balut “backpack” dengan plastik tadi. Cuma bila kamu dah buka sekali kena balut dengan plastik baru. Dah dapat idea untuk lindungi “backpack” dengan cara steel mesh ini kamu dah boleh buat sendiri guna bahan-bahan tahan lasak tapi murah yang boleh dibeli di kedai perkakas.

6. Beli dan guna “luggage strap”

Kalau boleh beli yang boleh “double cross”. Tali ini boleh dibeli di kedai beg atau atas talian. Beli yang guna kombinasi nombor, bukan yang “buckle”.

7. Bawa “cable/zip tie”

Ia boleh digunakan untuk ganti mangga+kunci bila mangga hilang. Dan bila zip beg tiba-tiba putus, benda ini boleh dijadikan pemegang zip beg kamu untuk sementara waktu. Ia agak sukar dipotong terutama bila dipasang ketat. Ini boleh dibeli di kedai perkakas atau atas talian. Benda ini memang tak dapat 100% halang pencuri jadi jangan guna semata-mata. Ini cuma untuk “backup”.

Kalau boleh gabungkan penggunaan beberapa atau semua benda ini, jangan bergantung pada satu cara saja. Lebih baik buat persediaan dari tak buat langsung. Memang ada benda kita tak dapat elak tapi dari banyak-banyak beg yang kita bawa dapat juga kita kurangkan kerugian bila terjadi perkara ini ye tak?

Tips lain yang berkaitan:

1. Jangan sekali-kali “check in” barang-barang berharga contohnya jongkong emas, designer bags, kasut Louboutin etc. Kalau nak juga bawa, masukkan dalam beg “carry on”. Tak pun tinggalkan saja di rumah. Kalau boleh pilihlah/belilah beg yang tak nampak gempak atau “luxurious” sangat supaya tak jadi target mudah pencuri. Kalau beg mahal tapi tanpa zip dan secure macam Rimowa atau Tumi itu takpa  ? ??

2. Sebelum tempah hostel dan sebagainya, baca dulu “review”. Kalau nampak meragukan, takda “review”, bintang sikit(3  ⭐️ ke bawah) kalau boleh janganlah tempah demi untuk keselamatan kamu dan barang peribadi kamu. Kalau duduk di hostel jangan lupa baca kemudahan yang mereka ada. Pilihlah hostel yang ada “locker” yang boleh dimangga.

3. Beli perlindungan samada untuk diri dan/atau perlindungan barang-barang peribadi kamu! Ada banyak syarikat di luar sana. Contoh boleh cek laman-laman web ini: (boleh dibeli dan dituntut dari mana-mana saja di seluruh dunia).

Ia boleh dibeli ikut jumlah hari travel dan destinasi. Harga juga berpatutan. Saya rasa kalau beli perlindungan dengan syarikat penerbangan bila barang hilang mereka akan ganti kan? Bagi saya perkara ini tak perlu kamu berkira sebab kesihatan dan nyawa itu tak ternilai harganya. Bila berlaku kematian ketika di luar negara dan kamu dah beli perlindungan, tak perlu lagi minta bantuan kewangan orang awam. Jangan dah terlambat baru nak telefon ejen takaful/perlindungan yang kamu marah haritu. It doesn’t work that way!

4. Jangan leka dan biarkan beg kamu tanpa pengawasan! Ini bukan untuk elakkan beg kamu dicuri saja tapi untuk elakkan orang jahat letak dadah etc dalam beg kamu! Tak pasal-pasal kena tangkap. Ini banyak kali terjadi.

5. Bila travel dengan backpack, sebelum tidur dalam bas/tren, sarung bag ke kaki atau tidur peluk beg dan “buckle” ke belakang. Kalau boleh pakai “backpack cover”. Susah untuk tak tidur mati terutama bila penat maka berusaha lebih sikit untuk “stay alert/awake!”

Lindungi barang-barang anda dan diri anda ketika travel! Jadilah traveler yang bijak dan bertanggungjawab!

Sumber : Hadhinah Felice

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending