Connect with us

Infozon

Bayi Keguguran & Tak Cukup Bulan, Antara Punca Ibu Merokok Ketika Hamil

Sebut saja tentang rokok, perkataan yang pertama yang akan muncul dalam kepala orang ramai ada bahaya. Malah jika terhidu asapnya sahaja akan memberikan berpuluh kali ganda kesan buruk berbanding si perokok itu sendiri.

Namun begitu, pada zaman kini populasi golongan perokok menjadi semakin bertambah apabila bukan sahaja daripada kalangan lelaki malah kaum wanita juga menjadi perokok tegar. Lebih mengecewakan apabila ibu hamil juga kelihatan menghisap rokok.

Justeru, seorang Pegawai Perubatan Obstetrik dan Ginekologi, Dr Muhammad Izzat telah tampil memberitahu kepada orang ramai melalui media sosial tentang kesan buruk jika ibu hamil menghisap rokok.

10 kesan buruk…

Menerusi laman Twitter miliknya, Dr Muhammad Eizat telah menyenaraikan 10 kesan buruk sekiranya ibu hamil sekiranya merokok dimana antara salah satunya bayi dalam kandungan akan mengalami kecacatan sumbing bibir atau lelangit.

Kesan merokok lepas lahir bayi pun ada…

Tidak cukup dengan itu, mungkin ada sesetengah ibu hamil hanya berhenti ketika mengandung saja tetapi akan merokok semula selepas melahirkan bayi.

Berikutan itu, beliau memberi pesanan serta menasihati kepada orang ramai terutama kepada ibu yang mengandung agar berhenti merokok dan menjauhkan diri daripada asap rokok agar risiko buruk dapat dielakkan.

Sumber : Dr Izzat

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending