Connect with us

WTF

Bayi Baru Lahir Di England Disahkan Positif COVID-19, Catat Rekod Pesakit Paling Muda

Terbaru, media antarabangsa memaklumkan bahawa seorang bayi yang baru sahaja lahir di England telah menjadi antara mangsa paling muda di dunia disahkan positif COVID-19.

Difahamkan, sebelum beberapa hari melahirkan, ibu bayi tersebut telah pergi mendapatkan rawatan di hospital selepas mengalami gejala pneumonia.

Bayi baru lahir kena COVID-19

Bagaimana pun, ibu itu disahkan positif selepas dia melahirkan bayinya, dan kini dua beranak itu dirawat di hospital berasingan kerana keadaan ibu difahamkan lebih buruk daripada bayi.

Tengah siasat punca jangkitan

Setelah doktor mengetahui hasil positif ibu, bayi itu telah diuji tidak lama lagi selepas ketibaannya, menurut The Sun. Doktor cuba untuk menentukan bagaimana bayi yang baru lahir mengidap virus tersebut, sama ada melalui rahim atau semasa kelahiran.

Seorang sumber mengatakan, kakitangan yang bersentuhan dengan kedua-dua pesakit telah dinasihatkan untuk mengasingkan diri sendiri.

Advertisement

“Para pegawai kesihatan sedang berusaha untuk mengetahui keadaan di sebalik jangkitan mereka…”

Pegawai perubatan telah menasihati wanita hamil dan bayi berisiko rendah daripada COVID-19 dan mungkin hanya mengalami gejala ringan.

Jangkitan di UK meningkat

Tidak seperti jangkitan lain, kadar kematian coronavirus tidak melengkung pada kedua-dua kumpulan umur, tetapi hanya di kalangan orang tua.

Berita itu datang apabila jumlah jangkitan di UK meningkat sebanyak lebih daripada 200 dalam satu hari kepada 800 orang dengan 11 jumlah kematian.

Sumber : Daily Mail

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending