Connect with us

WTF

Akui ‘Trans Women’ Adalah Perempuan, Gadis Melayu Raih Kecaman

Pada setiap tahun di tangga 8 Mac akan meraikan Hari Wanita Sedunia. Kebiasaanya, pada Hari Wanita Sedunia ataupun disebut sebagai Women’s Day akan digunakan untuk menghargai dan memperingat para wanita.

Namun, ada sesetengah golongan yang akan mengadakan perhimpunan dan perarakan bagi mempertahankan hak-hak wanita. Senario seperti ini sememangnya sering dilakukan oleh negara-negara barat. Tetapi saban tahun, negara Malaysia juga turut dilihat mengikut jejak dan budaya barat sedikit demi sedikit.

“Pertahankan hak wanita tapi…”

Perarakan yang diadakan pada 8 Mac 2020 ini, menyaksikan pelbagai jenis gelagat yang telah dipaparkan terutamanya menerusi laman sosial. Bermacam-macam jenis sepaduk dan juga padangan yang dinaikkan oleh mereka yang dikatakan sebagai memperjuangkan hak sama rata terhadap parat wanita.

Namun, menjadi persoalan ramai mengapakah terdapat segelintir peserta perhimpunan berkenaan, dilihat menzahirkan perjuangan mereka terhadap golongan LGBT terutamanya untuk trans women. Di Twitter, seorang gadis menaikkan sepaduk yang menyatakan bahawa “Trans Women Are Women!!!”

Sudah pastinya, ramai yang dilihat meluahkan rasa kecewa terhadap peserta himpunan ini, kerana dilihat seakan-akan salah untuk memperjuangkan hak-hak wanita yang sebenar.

Advertisement

“Sedihnya, perjuangankan hak yang salah…”

Sudah pastinya, pandangan yang diutarakan gadis berkenaan mendapat kecaman terutamanya oleh golongan yang beragama islam dan juga anti-LGBT.

Selagi tak terbalik, selagi itu mereka rasa gah

Trans Women bukan perempuan!

Kenapa nak masuk tandas perempuan?

Sedih tengok umat islam bela benda haram

“Budaya Eropah tak perlu dipertuhankan…”

Sebagai hamba yang hina, usahlah kita mencuba mencabar kuasa tuhan dengan mempertahankan perkara yang sememangnya termaktub haram di dalam agama. Semoga mereka ini diberi hidayah dan kesedaran oleh Allah SWT.

Sumber: Twitter. 

Story (dicyduk!)

Continue Reading
Advertisement

Trending