Connect with us

Infozon

Hilang Tempat Bergantung, Rusa Di Jepun Kebuluran Berkeliaran Cari Makanan

Taman Nara di Jepun sememangnya popular dikalangan industri perlancongan dan juga penduduk dunia. Taman ini menjadi tumpuan dunia kerana disebabkan terkenal dengan kejinakan hidupan diliarnya iaitu rusa.

Para pelancong yang berkunjung di Taman Nara ini boleh menyentuh rusa-rusa di yang berkeliaran di situ tanpa was-was. Malah, pelancong juga dibenarkan memberi makan kepada rusa-rusa terbabit, tetapi dengan hanya memberi makanan yang dijual sekitar itu sahaja.

Semenjak penularan wabak Covid-19 ini, industri pelancongan dilihat bergitu terkesan dengan wabak ini. Kebanyakan tempat tarikan pelancong di dunia ini kebanyakannya telah ditutup untuk orang ramai atas dasar keselamatan.

Jika direnung kembali, bukan manusia sahaja yang terpalit dengan wabak covid-19 ini. Malah, haiwan-haiwan liar seperti rusa-rusa di Taman Nara itu turut tersiksa kesan daripada kemerosotan sektor perlancongan di Jepun.

Secara asasnya, rusa-rusa ini mendapat bekalan makanan daripada pelancong yang berkunjung di Taman Nara itu. Sejak penularan Covid-19 ini, orang dari dalam ataupun luar negara sudah tidak mahu mengambil risiko untuk keluar rumah, apatah lagi melancong di luar negara.

Advertisement

Akibat itu, rusa-rusa ini kebuluran dan terpaksa memakan rumput untuk mengalas perut mereka. Turut juga dilaporkan, sekumpulan rusa dilihat memasuki bandar dan berkeliaran mencari makanan.

Sumber: Twitter.

Continue Reading
Advertisement

Trending