Connect with us

Inspirasi

3 Tahun Isteri Tak Boleh Kencing, Suami Berkorban Derma Buah Pinggang

Demi tanggungjawab yang dilafazkan sewaktu bernikah dahulu, seorang lelaki sanggup mendermakan sebelah buah pinggang kepada isterinya yang menghidap penyakit kegagalan buah pinggang.

Lelaki tersebut, Mohd Hilmi berkongsi kisah pengorbanan itu di laman Facebook miliknya sebelum menjalani pembedahan di sebuah hospital perubatan pada 28 Julai lalu.

Menurut Mohd Hilmi, dia diuji dengan perkara tersebut ketika dua tahun perkahwinan dimana jalan terbaik untuk isterinya menjalani kehidupan normal tanpa melakukan rawatan dialisis adalah dengan membuat pemindahan buah pinggang.

Kali pertama masuk wad. Berdebar2

“Aku serahkan seluruh jiwa dalaman aku untuk isteri, moga selepas selesai operation ini kita dapat menjalani hidup secara normal. Nurse kata, isteri beri buah pinggang untuk suami biasa jer dema dengar.
“Tapi suami beri sebelah buah pinggang untuk isteri jarang2 dengar.. Ada tapi jaranglah dengar. Aku beri kerana tanggungjawab aku sebagai suami yang mahu melihat isteri aku kembali hidup normal,” katanya.

Sehari selepas pembedahan, dia meluahkan rasa syukur apabila proses tersebut berjaya dilakukan malah gembira kerana hasratnya mahu melihat isteri kembali sihat telah tertunai.

Sekarang organ aku dah diberikan untuk isteri

“Alhamdulillah isteri aku dah dapat kencing semula setelah tiga tahun tidak boleh kencing. Itulah kejayaan yang paling gembira.. Harap aku dan isteri cepat sembuh,” luahnya.

Isteri dah bebas segala tiub2 yang melekat di tubuhnya

Sumber : Mohd Hilmi

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending