Connect with us

WTF

13 Tahun Merokok Sampai Bocor Paru2, Lelaki Menyesal Kini Terlantar Sakit

Sering kali kita mendengar perkongsian orang ramai mengenai perokok yang bertarung nyawa dengan pelbagai jenis penyakit akibat kesan merokok.

Tidak terkecuali bagi seorang lelaki dikenali sebagai Seam Firdaus yang kini menderita akibat paru-paru bocor setelah merokok sejak 13 tahun lalu.

Menurut Seam yang mengakui telah menyesal, tabiat tersebut tidak menjadikan si perokok kelihatan kacak dan bergaya sebaliknya akan menderita menahan sakit jika terlalu tegar menyedut asap rokok.

“Merokok takkan membuat kamu jadi lebih cool, takkan membuat kamu jadi makin kacak & takkan buat hidup kamu bahagia,” katanya.

Pemuda berasal dari Bekasi, Indonesia itu berkata, aktiviti harian akan terbatas sekiranya ditakdirkan sembuh malah mengambil masa yang agak lama untuk pulih seperti biasa.

Tambah Seam, dia juga menyeru orang ramai supaya berhenti merokok sebelum menyesal di kemudian hari kerana tabiat itu menghabiskan wang ringgit, merugikan masa dan menyusahkan orang sekeliling.

“Lebih baik berhenti merokok dari sekarang sebab sakit tu tak enak, rugi waktu, duit bayar proses rawatan dan buat kenalan berasa risau,” ujarnya.

Perkara berkenaan dikongsi menerusi laman Facebook miliknya dengan memuat naik beberapa keping gambar ketika menjalani rawatan di sebuah hospital.

Sumber : Seam FirdausĀ 

Continue Reading
Advertisement

Trending